Vandaag zetten we de ouderen onder ons in het zonnetje! Zij verdienen meer aandacht en kleur op hun oude dag. Want kleuren brengen een bepaald gevoel met zich mee, we kunnen er vrolijk, opgewekt, rustig of juist druk van worden. Dit geldt natuurlijk ook voor de ouderen.

 

In veel zorginstellingen voor ouderen wordt het gebruik van kleur vergeten. Terwijl het juist zo belangrijk is. Kleur wordt namelijk heel duidelijk waargenomen door het lichaam, dit blijkt uit het onderzoek van professor Niels Ryberg Finsen (1903). Een goede kleurbalans in het interieur van een zorginstelling draagt bij aan het cognitieve vermogen van de ouderen. Het houdt ze scherp. Daarnaast zullen zij ook vrolijker zijn en zich meer thuis voelen in een kleurrijke omgeving.

 

Kleur heeft nog meerdere functies die bij kunnen dragen aan het dagelijkse leven van de ouderen. Naarmate mensen ouder worden, gaat het gezichtsvermogen achteruit. Dit houdt in dat het hoornvlies donkerder en geler wordt, waardoor kleuren niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Het is daarom in een zorginstelling van belang om contrasterende kleuren te gebruiken in het interieur. Denk aan een oranje deur in een witte muur, of appeltjes groene stoel op een houten vloer. Op deze manier zien de bewoners van de zorginstellingen het beter en dat maakt hun dagelijks leven een stuk makkelijker. Zij zijn onafhankelijk en dat draagt weer bij aan hun mobiliteit.


Het is belangrijk dat er gekozen wordt voor heldere kleuren, maar niet te veel wit. Wit heeft een reflecterende eigenschap en dit kan vermoeiend zijn voor de ogen. Ook pasteltinten zijn niet handig in een zorginstelling. Deze kleuren lijken te veel op elkaar en contrasteren niet. Denk hierbij aan bijvoorbeeld mint groen en aqua blauw, deze kleuren komen vrijwel overeen met elkaar en zijn dus moeilijk te zien voor de ouderen. Ook donkere kleuren zijn lastig. Marine blauw, donker groen en grijs worden al snel voor zwart aangezien, waardoor ze moeilijk te onderscheiden zijn. Denk aan warme tinten, maar wel helder. Volgens het onderzoek van de interieurstyliste Ellen Pitlo, zijn de kleuren terracotta, roze, abrikoos, rood, geel en bruin goede kleuren die gebruikt kunnen worden in een zorginstelling. Deze kleuren geven het gevoel van een warm thuis en verminderen het gevoel van eenzaamheid en angst.


Daarnaast is rust een pré. Drukke patronen op de vloeren of wanden kunnen als verwarrend worden ervaren en worden dan gezien als obstakels of als gaten in de vloer. Ga voor effen kleuren, op deze manier is het duidelijk om randen en oppervlakten te kunnen waarnemen en dit voorkomt ongelukken.


Kleur in het interieur van een zorginstelling geldt niet alleen voor de vloeren, wanden en deuren. Ook het meubilair moet goede contrasterende kleuren hebben. Zo ziet men de diepte van een donkere kast minder snel dan van een heldere blauwe kast. Maar ook stoelen mogen een felle, heldere kleur hebben. Zo kunnen de ouderen een goede inschatting maken wanneer zij gaan zitten. Let wel op dat de kleur van de stoel contrasteert met de kleur van de vloer.


Kleuren kunnen ook gebonden worden aan bepaalde functies. Denk aan het stoplicht. Bij rood moet er gestopt worden en bij groen mag er gereden worden. Dit geldt ook in de zorg. De bewoners van een zorginstelling gaan kleuren waarbij een bepaalde functie hoort, herkennen en makkelijker toepassen.


Maar ook voor de verpleegkundigen is werken in een kleurrijke omgeving veel prettiger. Het geeft kracht en energie om door te gaan en het houdt men geconcentreerd en vrolijk, dit blijkt uit meerdere onderzoeken. Daarbij komt dat ouderen onafhankelijker worden door het gebruik van kleur, waardoor de zware werkzaamheden van de verpleegkundigen deels verlicht worden.

 

Kleur in het interieur helpt dus niet alleen bij de ouderen, maar iedereen die aanwezig is in een zorginstelling heeft er baat bij. Warm, helder, contrast en rust. Dit zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het kleurgebruik bij een zorginstelling voor ouderen. Het biedt een gevoel van thuis, zekerheid en helpt mee in het dagelijkse leven. En zeg nu zelf, niemand wordt toch vrolijk van een grijze muur?


Geschreven door Debby van de Graaf