Als u een bedrijf of ruimte binnenkomt valt de verlichting vaak niet als eerste op, u kijkt naar het interieur en de aankleding van de ruimte. Terwijl het juist de verlichting is die de uitstraling bepaalt. Maar daarnaast is verlichting ook heel erg belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van u en uw collega's.

 

 

Verschillende soorten verlichting
we onderscheiden (ver)lichting in natuurlijke en kunstmatige lichtbronnen. De belangrijkste natuurlijke lichtbronnen op kantoor zijn de zon en het daglicht. Dit zijn lichtbronnen die we zelf niet kunnen sturen. Zo valt er via de ramen, op het noorden bijvoorbeeld blauw licht binnen, dat een kil gevoel uitstraalt. Komt de zon via het zuiden binnen dan geeft dat juist een warm, rood licht.

 

Naast het natuurlijke zon/daglicht, kunt u de sfeer binnen uw bedrijf optimaliseren met kunstverlichting. Combineer indirect, direct en diffuus licht voor de optimale belichting op kantoor.

 

Direct licht is het licht dat direct op een voorwerp schijnt, het geeft een streep licht, waardoor alleen de voorwerpen onder de streep worden verlicht. Daarnaast hebben we het diffuse licht, diffuus wil zeggen: gefilterd, egaal en schaduwloos licht, als het daglicht eigenlijk. Het was de eerste toepassing van elektrisch licht, u kent m wel het 'kale' peertje aan het plafond. Inmiddels hebben we, TL-lampen en plafondarmaturen als vervanging hiervoor. Vanuit het directe licht en het diffuse licht ontstaat indirect licht, dit komt door de weerkaatsing van het licht op het plafond, de wanden en op voorwerpen en is hiermee dus eigenlijk de grootste lichtvoorziening in uw ruimte.

 


Directe verlichting

 

Verlichting en gezondheid
De verlichting binnen een bedrijf heeft een grote invloed op de gezondheid van u en uw collega’s. Licht wordt waargenomen met de ogen, bij veel licht wordt de pupil van uw oog kleiner, bij weinig/minder licht word de pupil groter, als de hoeveelheid licht vaak veranderd moeten de pupillen zich dus telkens aanpassen, dit kost veel energie en kan leiden tot concentratieverlies.

 

Door de natuur is er een bioritme ontstaan, een soort van interne klok die ons slaap- en waak ritme bepaalt. Dit zogenoemde bioritme heeft dus invloed op ons hele leven en zo ook ons werkleven. Overdag is er helder wit-blauw daglicht wat zorgt voor een onderdrukking van de slaaphormonen en de productie van stofjes die een verhoogde activiteit stimuleren. Dit zorgt voor een opgewekt en wakker gevoel, het perfecte moment om te gaan werken. In de loop van de middag verandert het wit-blauwe daglicht naar rood daglicht, dit geeft een moe en ontspannen gevoel, de natuur vertelt ons dat het tijd wordt om te gaan slapen.

Voor kantoormensen heeft het bioritme weinig invloed op ons werkleven. Vroeger leefde de mens buiten en kreeg hij de hele dag automatisch voldoende licht binnen. Wij gaan naar ons werk, zitten vervolgens de hele dag binnen en gaan weer naar huis, we zijn dus veel minder buiten als de mens vroeger was. Hierdoor krijgen we veel minder helder daglicht binnen, wat ons natuurlijke bioritme verstoord, dit kan ernstige gezondheidsproblemen opleveren als: chronische vermoeidheid, slaapstoornissen en depressie. Daarnaast hartslag, bloeddruk en stemming. De combinatie van weinig natuurlijk daglicht en slechte verlichting op kantoor heeft dus wel degelijk grote invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van u en uw collega’s.


Invloed verlichting op bioritme

 

Bureaulamp die het bioritme regelt
De oplossing voor dit probleem, bureaulamp LUCTRA! Lamp LUCTRA bootst door een combinatie van direct, indirect en diffuus licht het natuurlijke ritme na. Omdat niet iedereen hetzelfde is, is het essentieel dat het licht wordt aangepast aan de gebruiker. Om zo op precies de juiste momenten periodes van actieve en rustige verlichting te creëren. Door middel van een speciaal ontwikkelde app, is het mogelijk datde lamp zich precies aanpast naar het ritme van de gebruiker. Biologische actieve verlichting, de lamp is voorzien van LED, deze lamp geeft van koud wit (6500K) tot warm wit (2700K) licht dat vrijwel gelijk staat aan het daglicht. Gedurende de hele dag verandert dit doelgericht, aan de gebruiker en stimuleert hierdoor de productiviteit.

 

De kleur van LED verlichting is afhankelijk van het aantal graden Kelvin (K), hoe hoger de Kelvin graden hoe witter het licht. Zo is 2200K een warme tint, en geeft het, het idee van de gloed van kaarslicht, 2700K is vergelijkbaar met een gloeilamp van vroeger, het zekere lichtopbrengst en is geschikt voor het hele huis. 3000K (een veel hogere graad) is perfect voor werkplekken binnen een bedrijf, het is vergelijkbaar met halogeenlicht.

 


Luctra bureaulamp