De mens is gemaakt om te bewegen. Door lang te zitten kunnen de organen en ledematen minder gaan functioneren. Hierdoor kunnen klachten ontstaan in de rug, schouders, arm en nek, maar ook de zenuwen en het spierweefsel kunnen hier erg onder lijden. Tijdens het werken is het dan ook van belang om de beweging zoveel mogelijk te stimuleren. In de medische sector is er echter nog een extra aandachtspunt: goede ergonomie tijdens het werken én het bewegen. (tand) artsen en assistenten zitten bij een behandeling vaak voorover gebogen over de patiënt en hebben hiermee geen controle over de rug. Door op een verkeerd ingestelde stoel te zitten kunnen de aderen en zenuwen afknellen, waardoor de bloedsomloop niet meer functioneert zoals hij hoort te doen. Maar hoe stel je een medische stoel goed in? En wat zijn de mogelijkheden bij een goede medische stoel?

 

‘Curve’zitting.
Tijdens het werk is het ontzettend belangrijk dat de bloedsomloop in de benen niet word belemmerd door de manier waarop er gezeten word. Er zijn de standaard regels, met uw benen in een hoek van 90 draden zitten bijvoorbeeld. Tandartsen moeten vaak heen en weer kunnen rollen op een stoel en zitten vaak afwijkend. Voor over gebogen dan weer recht of schuin om het iets beter te kunnen zien. In zulke posities kun je niet altijd opletten of de benen in de hoek gepositioneerd zijn. Hiervoor zijn er zittingen met een ‘curve’. ‘Curve zittingen’ zijn rond en kunnen of een zadel vorm hebben of twee halve manen missen. De twee halve manen die als hapjes uit het meubel zijn genomen creëren een comfortabele hoek voor de benen. De kruk is meestal makkelijk draaibaar zodat de tandarts zich niet hoeft te verplaatsen op de kruk. De zadel zittingen bevatten in principe de zelfde vorm, deze hebben meestal een bredere zitting.

 

Wegrijden.
Tandartsen maar vooral tandartsassistentes moeten veel verplaatsen in een kamer tijdens een behandeling. Zij moeten snel bij het apparatuur en instrumenten kunnen om dit vervolgens te kunnen aan geven. Daarom zit onder het meubel een onderstel met wielen. Met de werknemer er op moet de kruk of stoel goed kunnen bewegen. Dat noemen wij bewegingsvrij. Zodra de werknemer er van af stapt kan hij/zij deze aan de kant zetten. Dan is het niet de bedoeling dat deze kruk door dat makkelijk te rollen is, in de weg gaat staan of zelfs een gevaar vormt in de werkkamer. Daarom zijn de wielen onbelast geremd. Zodra de werknemer niet meer op het meubel zit, blokkeren de wielen als het ware en moet er extra kracht gezet worden om deze te kunnen verplaatsen. Waar hij ook word neer gezet, het meubel blijft daar staan.

 

Lumbaal steun (lendensteun).
De lumbaal steun oftewel de lendensteun kennen wij van de hedendaagse bureaustoel. Het is een extra plastic of metalen onderdeel aan de onderkant van je rug. Deze ondersteunt je rug extra en zorgt er voor dat de rug de juiste bolling houdt. Tandartsen moeten zich vrij kunnen bewegen en hebben in dat opzicht geen ruimte voor een gehele rug. De lumbaal steun is eigenlijk een kleine rug die zelf in gesteld kan worden. Deze vind alleen plaats aan de onder kant van de rug en is daardoor geen belemmering tijdens de werkzaamheden. In verband met het voorover buigen en het veel bewegen met de rug, is de lumbaal steun in staat deze beweging te volgen en ten alle tijden steun te bieden.

 

Steriele gasveer.
De medische sector beschikt altijd over een schone werkruimte. De medische term “steriel”. Het is natuurlijk normaal dat er toch bacteriën ontstaan. Voor een behandeling word de tandarts meestal geholpen door zijn of haar assistenten. Met het aantrekken van zijn jas en handschoenen zodat zijn handen steriel blijven. Voor het instellen van de stoel is dat een probleem als dit met de gasveer bediend word. De voetbediening onder het meubel zorgt er voor dat dit geen probleem meer is. De voetbediening kan vanuit elke hoek bediend worden en zorgt er voor dat het meubel op de juiste hoogte ingesteld kan worden.

 


Makkelijk en schoon.
Stoelen in de medische sector moeten makkelijk schoongemaakt worden. Hierdoor zijn er geen zichtbare naden en is de stof snel afneembaar met een vochtige doek. Het steriele werken heeft te maken met de hygiëne van de ruimte. Zowel voor de patiënt als (tand)arts is dat zeer belangrijk. In lichaamsstoffen en vloeistoffen zitten bacteriën die schade kunnen aanrichten aan de gezondheid. Daarom moet na elke behandeling alles makkelijk en snel schoon te maken zijn.

 

Met deze hulpmiddelen functioneert een medische stoel als een schone en ergonomische oplossing voor het menselijk lichaam. Zowel voor korte als lange behandelingen.