Ken je dat gevoel? Dat je een kantoor of woning binnenkomt, waar je je meteen op je gemak voelt. Je komt volledig tot rust, krijgt een flinke lading positieve energie over je heen, maar echt gewoon alles klopt. Heeft u zich altijd al afgevraagd hoe dit kan? Dit zal liggen aan de Chi, Feng Shui. In dit artikel duiken we in deze interessante materie en kijken of Feng Shui toepasbaar is binnen een kantoorinrichting.


Feng Shui wat letterlijk water en wind betekend, is een oude Chinese leer die zorgt voor een goede Chi, Chi is een dynamische energiestroom die door de ruimte loopt. Een belangrijk principe is dat, de natuur in harmonie moet zijn met de mens, de wind blaast de zegenrijke wolken naar je toe en neemt het vruchtbaarheidswater met zich mee. Feng Shui is een filosofie dat negatieve invloeden om te zetten naar positieve energie.


De 9 aspecten om meer liefde, welzijn, welvaart en geluk te trekken, zijn gebaseerd op windrichtingen, noord, noordoost enz. dit zijn er natuurlijk 8 maar de 9e zit hem in het midden dat staat voor aarde, het centrum.


Wu Xing, de vijf elementen (water, vuur, aarde, hout en metaal) zijn belangrijk in een Feng Shui interieur. Door te kijken welk element behoord tot iemand kun je vaststellen hoe de ruimte moet worden ingericht. Bij een slechte combinatie van deze vijf elementen kunnen ze elkaar verzwakken, dit heet een destructieve cyclus.


Cyclus van creatie:
- Water voedt hout
- Hout voedt vuur
- Vuur voedt aarde (as)
- Aarde voedt metaal (metaalerts)
- Metaal voedt water


Hout staat gelijk aan het getal 3, 4 en de oostelijke richting: Het element hout (groen) staat voor de lente groei en vernieuwing. Zorgt voor voorspoed en gezondheid in de ruimte, denk hier bijvoorbeeld aan een grote kamerplant.

 

Vuur staat gelijk aan het getal 9 en de zuidelijke richting: Het element vuur (rood) staat voor de zomer warmte en licht. Vuur is uit op macht en neemt veel risico's. Het zorgt dan ook voor roem en erkenning.

 

Aarde staat gelijk aan het getal 2,5,8 en het centrum: Het element aarde (geel) staat in het centrum en de nazomer, oogst en voeding. Aarde wil een situatie beheersen en is vanuit de behoefte aan evenwicht liefdevol en zorgzaam. Een aardemens is een harde werker en heeft vertrouwen in het leven. Dit is de Chi in huis, waar alles samen komt. het zorgt voor kennis, relatie en evenwichtigheid in uw ruimte.

 

Metaal staat gelijk aan het getal 6,7 en westelijke richting: Het element metaal (wit) staat voor de herfst scheiden en helderheid. Metaal kan zich goed concentreren en zich ergens in vastbijten. Het doel van metaal is het aanbrengen van orde in de wereld. Metaal brengt betrouwbaarheid en creativiteit. Plaats bijvoorbeeld een schaal met munten.

 

Water staat gelijk aan het getal 1 en de noordelijke richting: Het element water (zwart) staat voor de winter. Water heeft een goed invoelend vermogen en weinig problemen met het verwoorden van gevoelens en emoties. Bij het water staat het ervaren van de werkelijkheid voorop. Water zorgt er dan ook voor dat uw carrière en leven op rolletjes verloopt. Hang bijvoorbeeld een schilderij van een waterval of schildpad op, in noordelijke richting.

 

 

Hoe pas je Feng Shui toe op kantoor? Ten eersten zorg je dat de deur vrij is, zodat de chi er doorheen kan stormen, ook moet je zicht hebben op de deur, doe je dit niet word je verraden en zullen naar zeggen al je daden mislukken, daar zal je baas niet blij mee zijn. Zorg voor een stevige muur achter je, deze zal je steun geven, om het effect te versterken kun je een kei achter je plaatsen.

 

misschien nog wel veel belangrijker, zorg ten allertijden voor een opgeruimd bureau, wees netjes en schoon op uw werkplek. Rommel creëert misverstanden en disharmonie met uw collega’s.


Hang 3 Chinese munten met de yang kant naar boven aan je telefoon, fax en ordners, of plaats diploma’s, awards en certificaten aan de linkerkant van je werkplek, dit zal je zakelijk geluk brengen! Yin en Yang de tegenovergestelde krachten die zich perfect aanvullen zoals warm en koud, droog en nat of een man en een vrouw. Deze tegenovergestelde krachten moeten in harmonie en evenwicht zijn. Het vermijden van rommel en het weggooien van onnodige spullen zal plaats maken voor nieuwe energie in je kantoor.


Plaats absoluut geen cactussen in uw kantoor. Binnen Feng Shui geldt dat je beter ronde zachte vormen kunt kiezen dan stekelige varianten deze zorgen voor irritatie en spanning. Een cactus is dus niet zo’n goed idee.

 

Houdt je aan deze basisregels en je komt je al een heel eind!