Thuis in de werkkamer met een laptop en een kop koffie, zo werken veel mensen tegenwoordig nu het nieuwe werken steeds populairder is geworden. Een steeds groter wordende groep van de werkzame bevolking, nationaal en ook internationaal, werkt steeds vaker uit huis. Op tijden die hen het beste uitkomt en op manieren die voor hen het aangenaamst zijn.

 


Voor- en nadelen
De keuze voor ‘Het Nieuwe Werken’ begint met de vraag of een andere manier van werken geschikt is voor de organisatie, wat de voordelen zijn, en wat dat vervolgens betekent. Het Nieuwe Werken is geen doel op zich, maar een middel voor organisaties om beter te kunnen presteren, omdat werknemers in staat worden gesteld hun werk beter te doen, en efficiënter, zonder bijvoorbeeld dagelijks uren te verspillen in de file, ze bepalen zelf waar en wanneer de beste momenten zijn om te werken. Uit een rapport van Ecofys blijkt dat het nieuwe werken de uitstoot van broeikasgassen op termijn jaarlijks met 1,3 tot 1,7 megaton kan terugbrengen. Ook is het goed voor de medemens want het TNO toonde aan dat een vermindering van het verkeer met 2 tot 4 procent in Amsterdam leidt tot verkorting van de files tussen Almere en Amsterdam met 20 procent

 

Er zijn ook nadelen aan thuis werken. U bent bijvoorbeeld minder betrokken bij het team, ook is er minder contact met de collega’s. Het is niet voor iedereen geschikt want u moet veel zelfdiscipline hebben om keer op keer vroeg op te staan terwijl u eigenlijk ook in uw bed kan blijven liggen. Ook zijn werk en privé moeilijk te scheiden. Een nadeel voor de werkgever is dat hij zijn werknemer moeilijk kan controleren.

 


Kantoren
Nu er steeds vaker uit huis wordt gewerkt, staan de kantoren vaker leeg of zijn veel minder bezet. Dit zorgt ervoor dat bedrijven op hun kantoren gaan besparen, omdat ze met de jaren meer een ontmoeting/vergaderplek zijn geworden voor de medewerkers. Kantoren worden daarom steeds kleiner, omdat er rekening word gehouden met de dalende aanwezigheid van de werknemers. Ondanks dat er werkgevers zijn die thuiswerken aanmoedigen, zijn er ook werkgevers bij die er hun twijfels bij hebben. De concentratie zou minder kunnen zijn dan in een kantoor wat dan kan leiden tot een daling in kwaliteit van het geleverde werk. De concentratie kan beïnvloed worden door interne factoren zoals huilende peuters, ruziënde gezinsgenoten en vervelende huisdieren, maar het kan ook een externe factor hebben, bijvoorbeeld luidruchtige buren, stratenmakers of het continu horen van passerende voertuigen. Daarom hebben veel werkgevers liever dat de werknemers die ervoor kiezen thuis te werken, een aparte kamer tot hun beschikking hebben met een bureau, opslagladen, desktop computer, een comfortabele stoel en het liefst ook iets van een geluid blokkerende wand.

 


De thuiswerkplek
De grote groeiende groep thuis werkers heeft wel de aandacht getrokken van de kantoormeubilair markt. Er is een sub markt ontstaan in de kantoormeubilair sector. De thuiswerkers hebben bureaus nodig, opslagcapaciteit, verlichting en ergonomisch goede stoelen. De thuiswerker koopt vaak maar 1 bureau in tegenstelling tot een bedrijf dat er gelijk 20 moet aanschaffen, daarom kan de thuiswerker iets meer op kwaliteit focussen maar de prijs moet uiteraard ook goed zijn. Deze doelgroep is groeiend en daarom is het interessant voor meubilair verkopers om daar op te segmenteren.

 

Persoonlijkheidseisen
Niet alleen een geschikte ruimte met goed apparatuur en meubilair is belangrijk om succesvol thuis te werken, ook de eigenschappen van de werknemer kunnen een groot verschil maken. Aan de eigenschappen van een weknemer kan een werkgever op zich niet zoveel doen, maar hij kan wel van te voren inschatten of een medewerker geschikt is om thuis te werken. Dit kan door enkele belangrijke competenties te beoordelen. Najmiec heeft in 2003 onderzoek gedaan en stelde vast welke eigenschappen nodig zijn om succesvol thuis te kunnen werken. De beoordelingen zijn op een schaal van 1 (niet echt nodig) tot 5 (heel belangrijk) . Bent u volgens dit schema geschikt, dan is de kans groter dat uw werkgever u uit huis laat werken.

 

 

 

Wettelijke verplichting
Begin 2015 heeft de Tweede Kamer ingestemd over een initiatiefwet om thuis/ en flexibel werken een wettelijk recht te maken. Er was een meerderheid nodig in de Tweede en Eerste kamer en dat kreeg de wet in beide gevallen. De wet houdt in dat de werkgever verplicht is om er serieus te kijken naar de voordelen en nadelen in elke apart geval, want natuurlijk kan niet iedereen thuiswerken, het is iets dat overlegt moet worden.