Gezonde voeding is belangrijk om je lichaam goed te laten functioneren. Een kantoorbaan combineren met een gezonde levensstijl is voor de meeste liefhebbers van lekker eten vaak een grote uitdaging. Naast voeding spelen ook andere factoren een belangrijke rol.

Hier volgt een kort interview met een diëtiste die een jaar geleden is afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam.

 

Als algemeen advies geldt er dat een man 2500 calorieën en een vrouw 2000 calorieën dagelijks in mag nemen. Geldt dit voor mensen met een kantoorbaan ook? Waar moeten ze op letten?

“Zoals je zelf al aangeeft is dit een algemene richtlijn.  Sommige mensen zullen naast hun kantoorbaan misschien nog veel sporten of andere activiteiten hebben. Anderen zijn na hun werk minder actief.  Je kunt je eigen behoefte gemakkelijk berekenen op  https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/ . Dit geeft een redelijk goede indicatie voor jouw persoonlijke energie behoefte voor gezonde personen zonder overgewicht.
Verder is het belangrijk om goed in de gaten te houden dat je regelmatig eet. Sla geen maaltijden over en probeer op vaste tijden te eten, ook al is dit soms lastig op drukke dagen. Probeer de rust te nemen voor een maaltijd. Regelmatig én vezelrijk eten zorgt ervoor dat je suikerspiegel beter op pijl blijft. De koolhydraten worden dan namelijk langzamer afgegeven, waardoor er geen grote pieken en dalen in de suikerspiegel ontstaan. “
Ook voldoende beweging is belangrijk.

 

Vers fruit is voor MKB-ers vaak te duur om op kantoor aan te bieden, wat bied je hierbij als alternatief?

“Als er wel een kantine is waar het personeel zijn eten kan halen, zorg dan dat er fruit aanwezig is wat eventueel tegen betaling afgenomen kan worden. Een bedrijf zou ook zijn medewerkers kunnen informeren over een gezonde leefstijl (bijvoorbeeld in de maandelijkse nieuwsbrief) en hierdoor het personeel kunnen stimuleren om zelf groente en/of fruit mee te nemen naar het werk.”

 

Wat wil je graag aan iedereen die een kantoorbaan heeft als advies meegeven?

“Een drank die erg populair is onder de Nederlandse werknemers is koffie. Koffie heeft als effect (indien het gedronken wordt in kleine hoeveelheden) dat het de vermoeidheid wegneemt en dat je je er beter van gaat concentreren. Dit komt door de cafeïne die in koffie zit. Cafeïne heeft echter ook nadelige effecten, het kan slapeloosheid veroorzaken, rusteloosheid en ook angstgevoelens opwekken. Er wordt daarom aangeraden om maximaal 4 kopjes koffie te drinken per dag.  Wissel de koffie eens af met een kop (groene) thee of een glas water. Het drinken van koffie heeft ook gunstige effecten op de gezondheid. Benieuwd naar de effecten van koffie? Klik dan hier!

Probeer daarnaast niet te snel naar de makkelijke vette hap te grijpen en beperk het gebruik van oppeppende voedingsmiddelen zoals energy drank en grote hoeveelheden koffie. Eet voldoende vezels, dit geeft een verzadigd gevoel. Vezels vindt je vooral in graan en graanproducten, groente, fruit en noten. Wees creatief met bijvoorbeeld de groenten, je kunt hier veel meer mee dan alleen koken of wokken bij de warme maaltijd. Neem eens wat tomaten en komkommer mee voor op de boterham, of wat waspeentjes voor later op de middag. Het internet staat bomvol met goede ideeën om je dag vezelrijk door te komen. Let hierbij wel op dat niet iedereen daadwerkelijk verstand heeft van voeding en ga zelf na of de informatie die gegeven staat wel echt waar is. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd de hulp inschakelen van de diëtist.

 

Waarom is het belangrijk om naast je dagelijkse calorie-inname ook voldoende te bewegen?

Beweging zorgt voor een goede vertering waardoor voedingsstoffen beter op worden genomen. Beweeg minimaal 30 minuten per dag in blokken van minimaal 10 minuten. Loop bijvoorbeeld eens een rondje tijdens de lunchpauze, of parkeer de auto net iets verder weg! Het zijn kleine dingen die er voor kunnen zorgen dat jij je dag net iets actiever door kunt komen

Zoals ik eerder al aangaf gaat het om kleine aanpassingen. Neem de trap in plaats van de lift, parkeer de auto wat verder weg van kantoor, of stap een bushalte eerder uit, of wanneer het mogelijk is pak de fiets naar het werk. Spreek met wat collega’s af om in de pauze een rondje te wandelen, lekker even een frisse neus halen!

Heb je moeite om een regelmatig eetpatroon te hebben of weet niet goede welke producten gezond voor jou zijn? Dan kan het verstandig zijn om naar de diëtist te gaan. Zij kan je helpen om de goede eetgewoontes aan te leren.”

Kortom zorg ervoor dat je snelle suikers en cafeïne zoveel mogelijk vermijdt, kies voor vezelrijk en beweeg voldoende!

 

 

Diëtiste Larissa Rosbergen geïnterviewd door Juliëtte Rosbergen.