Met de ernstige klimaatverandering is in de bedrijfsvoering van ondernemingen, MVO een belangrijker thema dan ooit! Maatschappelijk Verantwoord ondernemen (MVO) houdt in dat er naast economische winst, in alle processen van de bedrijfsvoering zoals inkoop, productie, verkoop en onderhoud, aandacht is voor de maatschappelijke effecten. Ook bij de inkoop van kantoormeubilair zijn er volop duurzame opties. Noesjin Blazer, adviseur in duurzame kantoorinrichtingen bij Shiraz Office Furniture, ligt de belangrijkste aandachtspunten en thema's toe.

 

Duurzaam inkopen kantoormeubilair

Wilt u duurzame kantoormeubelen inkopen, dan kijkt u naast prijs, levertijd en esthetiek ook naar de sociale en milieuaspecten van de producten. Kiezen voor kantoormeubilair dat milieuvriendelijk geproduceerd is, lang meegaat en gemakkelijk hergebruikt kunnen worden, draagt hier aan bij. Het verminderen van CO2 emissies, energiebesparing en het voorkomen van schenden van mensenrechten, heeft de hoogste prioriteit, tijdens alle fasen van het productieproces. Sociaal inkopen, milieuvriendelijke inkopen en recycling zijn hiervoor belangrijke thema's:


1. Sociaal inkopen

 

Bij sociaal inkopen heeft men de focus op medewerkers, de omgeving en de gebruikers van de producten. Vraagstelling is hier hoe de sociale aspecten (zoals arbeidsomstandigheden) tijdens het gehele proces zijn en hoe maximale veiligheid, gezondheid en eerlijke handel wordt gewaarborgd. Vooral bij internationaal opererende bedrijven ligt een grote verantwoordelijkheid om mensenrechtenschending en slechte arbeidsomstandigheden te voorkomen. ‘Transparantie van meubelleveranciers is hierin cruciaal’, volgens Noesjin. ‘Vraag naar een beleidsverklaring of naar de milieukenmerken en certificaten van de producenten en/of informeer of de ISO richtlijnen met betrekking tot mens en milieu, worden gehanteerd.’ 

 

Maatschappelijke betrokkenheid
Naast goede werkomstandigheden kan er bij de bedrijfsvoering van producenten aandacht zijn voor maatschappelijke betrokkenheid. Voorbeelden hiervan zijn het toepassen van social return: het creëren van extra banen, werkervaringsplekken of stageplekken voor mensen met een afstand tot de markt, maar ook het stimuleren van de lokale economie en werkgelegenheid.

 


2. Milieuvriendelijk inkopen

 

Circulair en bio-based inkopen zijn essentiële thema’s als u door middel van inkoop wilt bijdragen aan een beter milieu. Bij beiden thema’s wordt de impact op het milieu geminimaliseerd door hergebruik en biologische afbreekbaarheid van de grondstoffen. Ook recycling speelt hierbij een rol. De belangrijkste thema's en aandachtspunten hier zijn:

 

Circulair inkopen
Steeds meer fabrikanten produceren circulair kantoormeubilair, waarbij de producten 100% herbruikbaar zijn en daarmee zero-waste hebben. Bij circulaire producten speelt Eco-design een belangrijke rol, waarbij milieugerichte productontwikkeling centraal staat. Tijdens het ontwerp proces ligt hier de focus op een eenvoudige demontage en een zo hoogwaardig mogelijk hergebruik aan het einde van de levensduur van het product. Producten worden zo ontworpen dat ze oneindig gerepareerd, aangepast of gerevitaliseerd kunnen worden voor een volgend leven of zelfs als nieuw product, in een andere vorm of functie. Maximaal waarde behoud van producten en materialen is essentieel, want het 'afval' kan namelijk een grondstof worden voor een nieuw product, en dit bespaard het milieu en kosten in de toekomst. 

 

Biobased inkopen

Biobased inkopen is redelijk nieuw binnen de inkoop van kantoormeubelen. In de Biobased Economy worden de fossiele grondstoffen vervangen door hernieuwbare en organische materialen.
Er zijn kantoormeubelen beschikbaar met plaatmateriaal op basis van hout, stro en ander plantenmateriaal (tafels, legbladen, werkbladen enz.) die “bio-based” geproduceerd zijn, maar er zijn ook nieuwe bio-based materialen zoals melkzuur kunststoffen en vezels uit specifieke planten, als vlas en hennep.
Ook de stoffering van het kantoormeubilair kan bio-based zijn, wanneer het textiel gefabriceerd is van vezels van plantaardige of dierlijke afkomst (bijvoorbeeld hennep, katoen of wol).
Veel van de kantoormeubelen zijn echter nog (deels) gemaakt van fossiele grondstoffen. Waarom deze ontwikkeling traag gaat ligt volgens Noesjin met name aan de technische kwaliteit. ‘Binnen de kantoorinrichting worden hoogwaardige eisen gesteld aan de kracht en slijtvastheid van de materialen. Helaas zijn de bio-based materialen veelal nog niet geschikt voor intensief gebruik en minder onderhoudsvriendelijk. Daarnaast hebben ze ook een bepaalde uitstraling die niet voor alles branches gewenst is.’

 

Recyclebaar meubilair

Is circulair of bio-based inkopen te ambitieus binnen uw bedrijfsvoering, dan zijn er ook zeker duurzame alternatieven waarmee de impact op milieu wordt geminimaliseerd. Denk hierbij aan de inkoop van recyclebaar meubilair, waarbij het product (deels) uit grondstoffen of onderdelen bestaat, die gerecycled kunnen worden. ‘Het aanbod recyclebaar meubilair is door de jaren al ontzettend gegroeid en al veel verder dan bijvoorbeeld circulair of bio-based kantoormeubilair. Een aantal van onze fabrikanten heeft producten ontwikkeld die 98% recyclebaar zijn doordat alle onderdelen demontabel zijn en sommige kopen deze zelfs terug, aan het einde van de levensduur van het product.'

Een mooi voorbeeld hier zijn een aantal stoelen van fabrikant De Vorm. De kuipen van de fauteuil NOOK en de stoelen LJ1, LJ2 en barkruk LJ3 zijn gemaakt van zogenaamd PET felt, een stevig materiaal van gerecyclede PET flessen.

 

Milieuimpact minimaliseren

' Big journeys begin with small steps'.. 

Is het product niet recyclebaar informeer dan of de onderdelen (deels) recyclebaar zijn of bestaan uit milieuvriendelijk materialen ( denk hierbij aan verf op waterbasis of FSC hout). Daarnaast kunt u eisen dat de gebruikte grondstoffen hoofdzakelijk afkomstig zijn uit West-Europa. De benodigde transportkilometers blijven hiermee tot een minimum beperkt en dit draagt bij aan een zo laag mogelijke CO-2 uitstoot.

Ook het milieubeleid en productieproces van de fabrikant heeft invloed op hoe milieuvriendelijke het kantoormeubilair is. Wordt er emissievrij zonder schadelijke stoffen geproduceerd zijn? Wat voor verpakkingsmateriaal wordt er gebruikt? Informeer of verspilling van grondstoffen wordt tegengegaan door de herbruikbaarheid van producten en materialen te maximaliseren en waarde vernietiging te minimaliseren.

Is dit echt geen optie, probeer dan te kiezen voor producten die volledig geproduceerd worden in de EU. Grote kans dat ze in ieder geval aan de milieu en sociale eisen voldoen, die aan bedrijven in de EU worden gesteld.

 

TOT SLOT


Helaas zijn duurzame en milieuvriendelijke producten, een iets grotere investering dan normale producten. Probeer vaker uit te gaan van de levensduurkosten van een product of dienst in plaats van alleen de aanschafprijs.
Marktonderzoek is essentieel bij de inkoop van duurzaam kantoormeubilair. Er zijn hiervoor (helaas nog) geen wettelijke duurzaamheidseisen, dus de doelstelling hiervoor bepaalt u in principe zelf...

Laat u goed informeren en stel eisen aan uw leverancier op het gebied van duurzaamheid, want alleen zo wordt de productie en (her)gebruik van circulaire producten en diensten gestimuleerd en zetten we met zijn allen de stap naar een beter milieu, aldus Noesjin Blazer.

 

Meer weten of duurzame kantoorinrichtingen of welke producten recyclebaar zijn binnen ons assortiment?

Neem gerust contact met ons op!

 

Bron: MVO Nederland