Uit onderzoek is gebleken dat er enorme hoeveelheden bacteriën op kantoren rondhuizen. Het belang van het schoonhouden van de werkplek en werkomgeving wordt vaak onderschat. Met het groeiende aantal flexwerkplekken is hygiënisch werken zeker van belang; door deze manier van werken hebben griepvirussen de kans om zich in no-time te verspreiden. Wat zijn de grootste bacteriebronnen op het kantoor? En hoe kun je deze het beste aanpakken?

 

Werkplek
Het bureau is de plek waar allerlei bacteriën zich verzamelen. Dit heeft te maken met het feit dat er op deze plaats veel verschillende apparatuur en andere voorwerpen gebruikt worden. Dit in combinatie met het flexwerken maakt dat het bureau een grote bron van bacteriën vormt. Zo kan het gebeuren dat je verkouden collega gebruik maakt van dezelfde werkplek en apparatuur met het resultaat dat jij een week later ook loopt te snotteren.

 

Toetsenbord
Schimmels en bacteriën ontstaan ook vaak doordat werknemers eten of drinken achter de computer. De kruimels vallen dan tussen het toetsenbord en komen hier vervolgens nooit meer uit. Het toetsenbord, evenals de muis, wordt vaak omzeild tijdens het schoonmaken terwijl dit minstens zo hard nodig is!

 

Werkomgeving
Naast het bureau zijn er natuurlijk ook nog andere plaatsen waar bacteriën zich verzamelen. Hierbij kun je vooral denken aan de deurklinken, het toilet en de kantine. Deurklinken zijn vaak de meest bekende bacteriebronnen, deze worden hele dag door gebruikt door in- en uitlopend personeel. Door dit intensieve gebruik blijven alle bacteriën zich verspreiden door het hele kantoor. Een andere belangrijke bacterierijke omgeving is de kantine; want waar gegeten wordt vallen kruimels. En alle kruimels die tijdens het eten op de kantinevloer vallen worden vervolgens door het hele kantoor gelopen. Het is daarom belangrijk om regelmatig te stofzuigen en te dweilen, ook om ongedierte tegen te gaan. Want die wil je natuurlijk niet tegenkomen op je kantoor!

 

Tips om bacteriën op de werkplek en werkomgeving te bestrijden:

 

Handen wassen
Laat iedereen regelmatig zijn of haar handen wassen. Niet alleen na een toiletbezoekje, maar ook voor het eten en bij een heersend virus is het belangrijk om regelmatig je handen met zeep te wassen. Helaas wordt dit vaak vergeten, waardoor virussen de kans krijgen zich snel te verspreiden wat weer resulteert in ziekteverzuim. Het handen wassen kan meer uitnodigend worden gemaakt door een opvallende zeepdispenser op te hangen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vrolijke kleur of een mooi design (bijvoorbeeld de zeepdispenser van Vipp). Ook is uit onderzoek gebleken dat luxere doekjes, om de handen mee te drogen, een positief effect hebben op het regelmatig wassen van de handen. Goedkopere kwaliteit doekjes worden vaak niet gebruikt, omdat ze niet voldoende vocht opnemen en niet fijn aanvoelen.

 

Schoonmaken
Elke dag minimaal één keer schoonmaken van de werkplek is noodzakelijk. Liefst zelfs meerdere malen per dag als er gebruik gemaakt wordt van flexwerkplekken. Daarbij moeten apparatuur en andere gebruiksvoorwerpen ook grondig gereinigd worden. Naast de werkplek wordt ook aangeraden de werkomgeving iedere dag even schoon te maken. Het is ook verstandig om de apparatuur regelmatig te laten reinigen door een professioneel bedrijf. Dit kost wat extra, maar heeft wel als gevolg dat er meer bacteriën bestreden zullen worden.

 

Ventileren
Naast een schone werkomgeving is het ook fijn om af en toe even wat frisse en schone lucht door het kantoor te laten gaan. Door de goede isolatie van gebouwen kan de lucht binnen vaak minder goed geventileerd worden en wordt de concentratie schadelijke stoffen in de lucht hoger. Door ventilatie wordt de lucht gezuiverd van schadelijke stoffen en dit heeft als gevolg dat de productiviteit omhoog gaat. Dit kan door regelmatig een raam open te zetten of de deuren open te zetten. Het nadeel hiervan is wel dat het kan gaan tochten en lawaai in de omgeving goed hoorbaar is. Een andere manier om de lucht te zuiveren is door middel van planten. Er zijn diverse soorten planten die ingezet kunnen worden als zuiveringsbron: palmsoorten, klimop, aloë vera, varens, en natuurlijk de Ogreen Clean Machines. Deze ‘Clean Machines’, die in ons assortiment te vinden zijn, hebben de eigenschap de lucht extreem goed te zuiveren. Ze zijn niet alleen functioneel, maar zien er ook nog eens leuk uit!

 

Kortom, het regelmatig schoonmaken van de werkplek en werkomgeving is het belangrijkste middel om bacteriën te bestrijden. Als iedereen hier actief aan meewerkt, zal dit een positief effect hebben op het aantal ziekmeldingen. Daarnaast heeft ventilatie een positieve werking op de productiviteit van de werknemers en bovendien zorgt het voor een fris gevoel. En wat is er nu fijner dan op een fris en schoon kantoor te werken?

 

Geschreven door Anneli van Helden