Regelmatig komen er krantartikelen voorbij met koppen die prijken: Zitten is het nieuwe roken of zitten is dodelijk. Maar hoe slecht is zitten eigenlijk? Recent bracht Katja de Bruin het boek: ‘Zitten is het nieuwe roken’ uit, waarbij ze feiten, meningen en ervaringen over zitten en staand werken, op een rij zet.

 

Één van de personen die De Bruin interviewt is Hidde van der Ploeg, wetenschapper op de afdeling Sociale Geneeskunde van het VU medisch centrum. Van der Ploeg heeft zeven jaar bij de University of Sydney in Australië onderzoek gedaan naar het verband tussen langdurig zitten en vroegtijdig overlijden. Meer dan 220.000 Australiërs van vijfenveertig jaar en ouder werden ruim drie jaar lang gevolgd. Uit dit onderzoek bleek in 2012 dat mensen die 11 uur per dag of langer zaten, een gemiddeld 40 procent grotere kans hadden om binnen drie jaar dood te gaan, in vergelijking tot de groep die gemiddeld minder dan 4 uur per dag zaten.

 

Maar in het boek benadrukt Hidde van der Ploeg, dat zitten op zich niet slecht is, alleen als je het teveel doet. Wat blijkt? De Nederlandse volwassenen zaten 85% van de vrije tijd in 2005 en met de komst van de Ipad en Netflix is dit waarschijnlijk alleen maar meer geworden. Dat dit slecht voor de gezondheid is, kunnen we niet omheen. Zitten wordt gevaarlijker wanneer je het meer dan 7 a 8 uur per dag doet. Dat klinkt als heel veel, maar met 8 uur werken, zittend reizen en ’s avonds op de bank neerploffen haal je dit makkelijk. Zitten wordt echt zorgwekkend voor de gezondheid, wanneer je het meer dan 11 uur per dag doet. Dit is dus de groep mensen die naast zittend werken, weinig bewegen.

 

Maar waarom is zitten slecht? Je lichaam legt bepaalde processen stil wanneer je zit. Als je zit gebruik je je bovenbeenspieren niet en dat zijn de grootste spieren in je lichaam. Als deze niet in gebruik zijn, is dat slecht voor de stofwisseling en hart en bloedvaten, doordat vet en suiker in je bloed minder snel in je cellen worden opgenomen. Daarnaast wordt langdurig zitten in verband gebracht met borst en darmkanker, depressie, verhoogd cholesterol en diabetes.

 

Echter de hele dag staan is ook niet beter voor je, de kans op spataderen en nek en rug klachten wordt groter. Het advies is dus om zitten, staan en bewegen de hele dag af te wisselen, waarbij 10 minuten bewegen per dagdeel het minimum is.

 

De oplossing ligt bij een zit-sta bureau waarbij je zitten makkelijk kan combineren met staan. Voornaamste reden om vaker te staan? Gezond oud worden, je energieker voelen en scherper zijn. Daarnaast voelen mensen die zitten meer afwisselen met staan zich ’s avonds minder moe waardoor ze nog actiever zijn in de avond. Men heeft het gevoel ook productiever type zijn, maar dit is nog moeilijk meetbaar. Wel is bewezen dat je niet minder productief wordt door te staan. En voor werkgevers de grootste winst? Bewezen minder ziekteverzuim!

 


Boek: Katja de Bruin - Zitten is het nieuwe roken