• GROTE SHOWROOM VAN 1000M2
  • VRAGEN? 078-617 65 30
  • LEVERING DOOR HEEL NEDERLAND

Ergonomische Bureaustoelen kopen voor kantoor

Ergonomische bureaustoelen worden overal aangeboden, maar wat maakt een bureaustoel  een gereedschap, waarin passing, ergonomie, levensduur en prijs in balans zijn? Waar moet je op letten bij de aanschaf van een bureaustoel? Zijn de bekende normeringen verplicht, of een advies? Is passing (NEN-normen) hetzelfde als ergonomie? is een NPR bureaustoel automatisch ergonomisch? Waarom kent elke fabrikant een breed aanbod aan bureaustoelen? Wat is het technische verschil tussen bureaustoelen van €300,- en €950,-? Wat is het verschil tussen progressieve en lineaire tegendruk?

Ergonomie is de taal die wij praten en zijn dé keuze voor het begeleiden van uw inkooptraject. In combinatie met onze ijzersterke merken, bieden wij de allerbeste oplossing, voor de beste prijs.

 

 

 


Dus waar beginnen we?

#1 praktijkRichtlijnen

 

Als projectinrichter realiseren wij optimale werkplekken voor beeldschermwerk door een gezonde balans te creëren tussen kwaliteit, ergonomie, passing en prijs. Praktijkrichtlijnen en wetgeving vormen uiteraard de basis en werken conform:

 

  • NEN 1824
  • NPR 1813
  • NEN-EN-ISO 9241-5

 

Deze praktische handvaten geven houvast in een zeer breed (en troebel) aanbod kantoormeubilair. Wij werken dan ook uitsluitend met gerenommeerde merken in de branche. 

 

#2 bestemming van de bureaustoelen

 

Het tweede uitgangspunt is de klant. Elk bedrijf is anders ingericht, maar in de basis gelijk. Investeringen moeten rendement opleveren in welke vorm dan ook. Dit ideale rendement kan behaald worden door goed te kijken naar de arbeidsomstandigheden per afdeling. Onze klanten zien vaak een waas van aanbod in bureaustoelen, maar wij zien een grote selectiematrix. Elk merk kent een bepaald aanbod bureaustoelen, en elk model is met een specifiek doel ontworpen. Het is aan ons de taak om de meeste waarde en dus ook rendement uit uw investering te halen. Onze expertise is het selecteren van het beste product binnen elke categorie.

 

Uit het eerste gesprek kunnen wij aanvoelen hoe de arbeidsomstandigheden zijn op uw kantoor en houden rekening met; arbeidsuren, antropometrie, bureauwerk, type werkplek, formaliteit en secundaire werkplek inrichting (zoals elektrische werkplek, vast, of H.I.S.). 


 

 

 

ergonomie & bureaustoelen

 

Een bureaustoel moet ''ergonomisch'' zijn, omdat je dan de kans verkleint op chronische aandoeningen. Maar wat is ergonomisch? Is een stoel van €1000,- ergonomisch beter dan een stoel van €300,-?

 

Ja en nee... Ergonomie op de werkvloer, en dan richten wij ons nu op beeldscherm werk, bepaald de mate waarin we kunnen voorkomen dat er chronische aandoeningen ontstaan. Chronische aandoeningen ontstaan door langdurig een eenzelfde positie aan te nemen.

De arbeidsomstandighedenwet geeft richtlijnen aan bedrijven om te voorkomen dat medewerkers in rare posities werken. Daartoe zijn een reeks richtlijnen opgezet om te voorkomen dat mensen, bij wijze, op hun knieën moeten werken voor beeldschermwerk.

 

NEN 1824 | NEN-EN 527-1 | NEN-EN 527-2 | NEN-EN-527-3|NEN-EN 1335-1 | NEN-EN 1335-2 | NEN-EN 16139 | NEN-EN-ISO 9241-5 | DIN 4556

 

Zijn richtlijnen die Europa breed worden gebruikt. In deze richtlijnen worden eisen gesteld aan maatvoering, duurzaamheid, sterkte, testmethoden, veiligheid en werkplek inrichting.

 

Hieruit volgt dus een basis indeling voor kantoorwerkers, productiemedewerkers ect. Als wij ons enkel richten op kantoormeubilair komen we uit op een combinatie van een bureautafel en bureaustoel waarbij deze ''instelbaar moeten zijn''. Een medewerker moet een gezonde houding aannemen, waarbij in de praktijk, de ''90 graden regels'' worden gebruikt. 

De maatvoeringen worden gebaseerd op antropometrische gegevens die beschikbaar zijn gesteld in de NTA 8500

 

Ergonomie is het passend maken van een bureaustoel.

Ergonomie waarover vaak wordt gesproken op de werkvloer, is dus het passend maken van een bureaustoel. Een bureaustoel moet ''instelbaar zijn''. Een kantoorstoel moet dan ook minimaal voldoen NEN 1335 1-3. Dit is Europa breed de richtlijn die gebruikt wordt voor de maatvoering en veiligheid van bureaustoelen. 

 

Dus een stoel van €300,- is ergonomisch?

 

Ja, als deze stoel NEN-1335 is goedgekeurd. Hiermee is de stoel ontworpen conform antropometrische gegevens  (NTA 8500). Het is het basis recht van personeel om een stoel te hebben die conform de NEN 1335 is ontworpen. Als er sprake is van een chronische lichaamsklachten met een beeldschermwerk van oorsprong, heeft een medewerker recht op een NEN 1335 goedgekeurde bureaustoel.

 

Is het daarmee opgelost? 

Nee, want statisch zitten is slecht voor je. Ergonomen en fysiotherapeuten weten als geen ander dat een mens is gemaakt (en afgestemd) op bewegen. Dankzij de ARBO typ ik dit betoog niet op de grond, maar achter een bureau op de juiste hoogte en een volledig instelbare stoel. 

Toch is menig mens stijf als als ze op deze manier 8h/dag en 40h/week op deze manier werken. 

Een stoel die ergonomisch instelbaar is, is dus niet ergonomisch in een zin dat het goed voor je is. Een mens moet bewegen.

 

Zit-sta bureaus zijn een optie, maar hiermee is het probleem nog niet opgelost.

Want er blijft altijd werk, of werkzaamheden die zittend uitgevoerd dienen te worden. Idealiter beweeg je dus achter het bureau. 

 

een skippybal is de oplossing?

 

Absoluut niet, we werken in een maatschappij omringt door wetgeving. Bedrijfsongevallen en de claims die daaruit volgen waarbij niet gecertificeerd meubilair in betrokken is, kan heel duur uitpakken. 

Los daarvan kunnen vreemde houdingen aangenomen worden op een balancerende zit-oplossing, die juist zeer averechts werken.

 

wat is nu dé oplossing?

Heel simpel, elke goede bureaustoel heeft een synchroonmechaniek. Dit mechaniek zorgt voor een constante hoekverdraaiing tussen zitting en rugleuning. De gebruiker zal gedurende de dag kleine bewegingen maken. Het zijn deze kleine bewegingen die het verschil maken. Gewrichten en spieren blijven in beweging, juist dit is wat het lichaam nodig heeft.

 

Wat zegt prijsklasse van een bureaustoel?

 

Grofweg:

- Kwaliteit van het synchroonmechaniek

- Bouwkwaliteit van de bureaustoel (lees duurzaamheid)

 

Een goede ergonomische bureaustoel heeft een synchroon mechaniek wat goed aansluit aan een bewegend lichaam. Oftewel in een goede bureaustoel heb je niet het gevoel in een bureaustoel te zitten, hij zit als een goed passende handschoen. Daarnaast wordt er automatisch rekening gehouden met positieve zithellingen. Deze zithellingen zijn handig voor de gebruikers die graag naar het beeldscherm toe werken. 

Dan duurzaamheid, een goede bureaustoel gaat gemakkelijk 20 jaar mee. Oftewel, het is op langer termijn goedkoper om te kiezen voor een kwalitatieve bureaustoel. 

Uiteraard is het niet altijd de mogelijkheid toe. Daarom hebben we ook modellen met het beste van beide.