Akoestiek is een bepalend onderdeel in de werkomgeving. In een ruimte waar er constant sprake is van bellende en overleggende collega’s kan niet fijn gewerkt worden. Vooral in recent gebouwde kantoorruimtes worden vaak harde materialen gebruikt, waardoor het erg galmt. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om de akoestiek te verbeteren, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van het ontwerp van de inrichting.

 

Waarom is akoestiek belangrijk?
Bij een slechte akoestiek wordt ieder geluid in de ruimte versterkt en dit kan zeer hinderlijk zijn voor de medewerkers. Het stresslevel van de medewerkers wordt negatief beïnvloed door lawaai en achtergrondgeluiden. Dit zal resulteren in een slecht concentratievermogen en een negatieve werksfeer. Er zal sneller sprake zijn van fouten en miscommunicaties en de productiviteit van de werknemers zal sterk verminderen. Maar wat zijn nu eigenlijk de mogelijkheden voor de verbetering van de akoestiek?

 

Opstelling van de werkplekken
Door middel van een slimme opstelling van de werkplekken zorg je voor minder afleiding tijdens de werkzaamheden. Het is aan te raden om niet te veel mensen in dezelfde ruimte te laten werken. Ook is het belangrijk om de werkplekken goed over de ruimte te verdelen, zodat medewerkers niet te dicht op elkaar zitten. Zet iedereen zo min mogelijk met hun rug naar elkaar toe of plaats er een akoestisch paneel tussen. Als het niet te vermijden is om veel mensen in een ruimte te laten werken, kan een akoestische werkplek een oplossing zijn.

 

Losse panelen
Losse akoestische panelen zijn in de meest leuke en creatieve manieren te verkrijgen: diverse vormen, kleuren en zelfs een fotoprint behoren tot de opties. Voor iedere werkruimte is er wel een passend paneel te vinden! Een bekende fabrikant van mooie akoestische panelen is ZilenZio. Door diverse vormen en kleuren wandpanelen te combineren kun je zelf een kunstwerk op de wand creëren die past bij de inrichting. Een paneel met een fotoprint kan de ruimte een bepaalde sfeer geven. Naast wandpanelen zijn er ook plafondpanelen en vloerpanelen in verschillende vormen. Als deze panelen op de juiste plekken geplaatst worden, zal de akoestiek opmerkelijk verbeteren. 

 

Zitelementen
Akoestische akoestische zitbanken worden vaak gebruikt om even afgezonderd te kunnen werken of te overleggen. Als je plaats neemt in een zitelement zal je direct merken dat de omgevingsgeluiden gedempt worden. Zo werkt het ook andersom; degene die buiten het zitelement aan het werk is zal geen last hebben van het overleg, doordat het geluid in het zitelement geabsorbeerd wordt. Erg handig dus voor een ruimte waar meerdere mensen aan het werk zijn en waar regelmatig onderling overlegd moet worden!

 

Kasten
Niet in iedere ruimte is er de mogelijkheid om een akoestisch zitelement of losse panelen te plaatsen. Soms is er niet voldoende ruimte of wordt er gebruik gemaakt van een huurruimte, waar men tijdelijk aan het werk is. In deze situaties zijn akoestische akoestische kasten een uitkomst. Deze kasten zijn namelijk voorzien van akoestisch reducerend materiaal. Akoestische kasten hebben een dubbele wand en zijn aan de voorzijde geperforeerd of voorzien van kleine akoestische panelen. Het geluid zal de kast aan de voorzijde binnendringen en zal vervolgens gedempt worden door wollen laag die zich aan de binnenzijde van de deur bevind.

 

Werkplekken
Naast al deze losse elementen bestaan er ook complete akoestische werkplekken die geluidsreducerend zijn. Zo is er bijvoorbeeld de Work Box: een afgesloten werkplek die je in een grotere ruimte kunt plaatsen waar veel omgevingsgeluiden zijn, zoals een werktuin. Deze Work Box bestaat uit twee gestoffeerde wanden, twee glazen wanden met een schuifdeur en een plafond, voorzien van akoestische elementen. In de box is verlichting, elektra, data en ventilatie aanwezig. Als er voor de Work Box niet voldoende ruimte is, kan er ook gekozen worden voor werkplekken met verhoogde akoestische panelen. Deze werkplekken zijn bedoeld voor twee personen om tegenover elkaar te kunnen werken. Ze hebben zowel links als rechts een verhoogde akoestische wand en een tussenpaneel, zodat het mogelijk is om rustig te kunnen werken zonder afleiding van de omgeving.

 

Akoestiek is dus bepalend voor de werksfeer en het werktempo. Bij kleine werkruimtes zijn losse akoestische panelen, een zitelement of akoestische kasten al voldoende. Bij een grotere ruimte, zoals een kantoortuin is het aan te raden om gebruik te maken van geluidsreducerende werkplekken. Het toepassen van deze akoestische oplossingen zal merkbaar resulteren in een hogere productiviteit en minder stress!

 

 

Geschreven door Anneli van Helden