Door middel van zit-sta werkplekken te verwezenlijken, kun je het sedentair gedrag van jouw personeel verminderen. Zit jij erover na te denken om een zit-sta werkplek te creëren? Dan komt een elektrisch bureau goed van pas! In dit artikel lees je er meer over.

 

 

Wat is sedentair gedrag?


Sedentair gedrag is gedrag waarbij een persoon veel activiteiten doet waarvan hetenergieverbruik niet boven het rustmetabolisme (1.0-1.5 MET) uitkomt. Kantoormedewerkers zitten bijna de hele werkdag op hun bureaustoel. Bovendien vertonen veel kantoormedewerkers ook buiten hun werkdag om veel sedentair gedrag. Ze gaan bijvoorbeeld met de auto of het openbaar vervoer naar werk en weer naar huis. En na een werkdag ploffen veel medewerkers graag neer op de bank. Hierdoor zitten deze personen gemiddeld 11 uur per dag. Dat is zo slecht voor hun gezondheid, dat het zelfs gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

 

Welke risico’s brengt sedentair gedrag met zich mee?


Dat sedentair gedrag gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, komt doordat je vooral je beenspieren niet gebruikt als je zit. Dit zijn de grootste spieren in het menselijk lichaam. Als je die niet veel gebruikt, wordt suiker en vet minder snel opgenomen uit het bloed. Hierdoor wordt het risico voor het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs kanker hoger. Bovendien is het ook voor het wervelkolom niet goed om langdurig te zitten. Het kan zelfs leiden tot ernstige rugklachten.

Waarom is een zit-sta werkplek een goed idee?


Bovengenoemde risico’s zijn redenen genoeg om te kiezen voor een zit-sta werkplek. Bij zo’n werkplek kunnen medewerkers zittend werk met staand werk afwisselen. Hierdoor kun je dus het sedentair gedrag van jouw personeel verminderen.

 

Wat komt er kijken bij een zit-sta werkplek?


Als je een zit-sta werkplek wilt creëren voor jouw medewerkers, komen daar wel wat dingen bij kijken. Zo moet je een bureau aanschaffen die op zo’n hoogte verstelbaar is, dat een medewerker zijn werkzaamheden staand kan doen. Een elektrisch bureau is hier heel geschikt voor. Daarnaast zijn er nog andere dingen waarbij er rekening moet worden gehouden.

 Ze worden hier onder vermeld:

  • Als de werknemer achter het bureau staat, moet hij een rechte rug hebben.
  • Als de werknemer staand achter zijn bureau wilt werken, moet hij met beide voeten op de grond kunnen staan.
  • Tijdens de werkzaamheden achter het bureau, moet de werknemer zijn armen 90 graden kunnen houden.
  • Zowel bij zittend werk als bij staand werk moet het beeldscherm op ooghoogte staan.
  • De werknemer mag niet gaan hangen of zijn knieën op slot gooien. Hij kan dit voorkomen door een actieve sta-houding aan te nemen.

Wat is een elektrisch bureau?


Je kunt dus een zit-sta werkplek creëren door voor elke werknemer een elektrisch bureau aan te schaffen. Wij adviseren dit ook uitermate, omdat het bij zo’n bureau weinig tijd kost om de hoogte in te stellen. Bovendien kan er een geheugenmodule worden toegevoegd, waardoor het de werknemer nog maar heel weinig tijd kost om het bureau op de juiste hoogte te krijgen. Shiraz heeft verschillende soorten elektrische bureaus in het assortimentopgenomen. Voor elk kantoor zit hier vast en zeker het juiste bureau tussen!

Meer weten of bestellen?
Wil je meer informatie of graag een elektrisch bureau bestellen? In beide gevallen mag je geheel vrijblijvend contact opnemen. Onze medewerkers staan je graag te woord! Je bent natuurlijk ook altijd welkom in onze showroom.