Welke kleuren zijn geschikt voor op een kantoor? En wat is de invloed van kleuren? Vaak wordt er veel gebruik gemaakt van wit en grijs, maar uit de praktijk blijkt dat kleurgebruik juist een positief effect kan hebben op de omgeving. Kleuren hebben een directe invloed op productiviteit en gevoel, en zijn daardoor erg bepalend in een ruimte. Iedere ruimte in een kantoor- of bedrijfspand heeft zijn eigen functie. Om deze functie te versterken is het belangrijk om de kleuren daaraan aan te passen.

 

De omgeving moet passen bij de identiteit van een bedrijf: het is bepalend voor de eerste indruk. Kleuren hebben namelijk directe invloed op je stemming; door een donkere ruimte met donkere kleuren kun je een somber en slaperig gevoel krijgen. Daarentegen geeft een lichte ruimte, waar lichte of felle kleuren aanwezig zijn, een blij en energiek gevoel. Op een werkplek of in de vergaderruimte is het niet verstandig om te veel (felle) kleuren door elkaar te gebruiken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er te veel prikkels aanwezig zijn in de omgeving, waardoor de concentratie snel zal afnemen. Daardoor gaat de aandacht niet meer naar het gesprek, maar naar de omgeving.

 

 

Onderzoek heeft aangetoond dat iedere kleur een ander effect heeft op ons lichaam. Blauw prikkelt de hersenen en zorgt voor concentratie, zelfverzekerdheid en veiligheid. Voor een plaats waar administratieve taken uit worden gevoerd, is blauw dus een goede keuze. Groen geeft balans. Deze kalmerende kleur is te adviseren op werkplekken en in ruimtes waar belangrijke zaken worden besproken. Rood heeft invloed op het lichaam; het geeft je adrenaline en zorgt voor een hogere productiviteit. Geel speelt in op emotie en haalt creativiteit naar boven. Deze kleur kan je blij maken en zorgt voor inspiratie. Al deze eigenschappen kun je gebruiken bij de kleurkeuze voor iedere ruimte.

 

De juiste kleuren kunnen zorgen voor een hogere productiviteit en hebben bovendien ook invloed op de verkoop. Als er regelmatig klanten over de vloer komen is het raadzaam daar ook op in te spelen. Een warme kleur bij de ingang, zoals zachte oranje tinten, geven klanten een warm en welkom gevoel. Een donkere kleur, zoals donkergroen, paars en navy, geven het signaal af dat er serieuze zaken worden gedaan. Zo kun je er voor zorgen dat klanten een prettig en zelfverzekerd gevoel krijgen. Bij felle kleuren zal een bedrijf juist minder serieus genomen worden op zakengebied. De kleuren die je kiest zijn dus afhankelijk van de functie van een ruimte, het gevoel wat je de klanten wilt geven en wat je als bedrijf wilt uitstralen. Het is verstandig om de kleur niet te laten overheersen, maar een lichte basiskleur aan te houden. Zo krijg je een mooi evenwicht en creëer je rust in de ruimte.

 

Kleuren zijn dus erg belangrijk voor een bedrijfs- of kantoorruimte! Naast de werksfeer, wordt ook de eerste indruk van een klant bepaald door het kleurgebruik. Daar kun je op inspelen door de juiste kleuren in iedere ruimte toe te passen. Zo haal je het beste uit je bedrijf én je personeel!

 

Geschreven door Anneli van Helden