Planten op kantoor, ook wel Biophilic design genoemd, is een trend die de laatste jaren steeds verder in opkomst is. Biophilic design houdt in dat de natuur meer aandacht krijgt in het interieur. Onderzoek toont aan dat een biofilische omgeving stress verlaagt en zo positief werkt op de gezondheid van de gebruikers. Dit is erg interessant voor bedrijven want gezonde werknemers zijn productiever, met hogere winstcijfers als resultaat. Met deze ontwikkeling kunt u denken aan plantenwanden, moswanden, potplanten, bomen, kasten met plantenbakken enzovoort.

Planten op kantoor brengen nog meer voordelen met zich mee zoals:

Planten verbeteren de luchtkwaliteit

Er wordt niet altijd bij stil gestaan, maar de lucht in een kantoorruimte is vaak erg ongezond. Apparaten zoals printers stoten kleine stofdeeltjes uit die de lucht vervuilen. Ook het gebruik van bijvoorbeeld een verwarming kan ervoor zorgen dat de lucht erg droog wordt waardoor medewerkers last kunnen hebben van droge ogen en een schorre keel.
Planten op kantoor verbeteren de luchtkwaliteit. Ze hebben een zuiverende werking. Planten zetten CO2 om naar zuurstof waardoor de lucht zuiverder en aangenamer wordt en schadelijke stofdeeltjes geneutraliseerd worden.

Planten verbeteren de creativiteit en productiviteit

Uit onderzoek is gebleken dat planten de creativiteit en productiviteit van werknemers verhogen. Wetenschappers vermoeden dat dit komt door het rustgevende effect van planten. Als je je rustig en gezond voelt presteer je beter en komt er meer ruimte vrij voor nieuwe ideeën. Zo kunnen planten indirect zorgen voor meer bedrijfsgroei en innovatie.

Planten verhogen de concentratie en verlagen het stressniveau

De gezondere lucht die de planten produceren bevorderen de concentratie. Een groene omgeving creëert een ontspannen sfeer dat ervoor zorgt dat de concentratie stijgt en het stressniveau daalt. Wetenschappers hebben ontdekt dat planten op kantoor het algemeen welzijn van werknemers met maar liefst 47 procent kunnen verhogen. Werknemers voelen zich meer tevreden en gezonder in een groene werkomgeving, met minder ziekteverzuim tot gevolg.

Planten zorgen voor een betere akoestiek

Planten zuiveren niet alleen de lucht, maar zij absorberen ook geluidsgolven en kunnen zo gebruikt worden om de akoestiek te verbeteren.

Planten verhogen het bedrijfsimago

Planten zorgen voor een betere sfeer in een ruimte. Zij geven een uitnodigend en warm gevoel. Dit kan een goede indruk achter laten op bezoekers en/of klanten. Een eerste indruk is zeer belangrijk en de aanwezigheid van planten kan hierbij helpen. Het bedrijf krijgt een ontspannen, duurzame en milieuvriendelijke uitstraling.
Bron Thumbnail: Sagegreenlife