Gemiddeld spenderen we 6-8 uur per dag zittend. Langdurig zitten is niet goed, want de belasting voor de wervelkolom is bij zitten ruim de helft hoger dan bij staan. Wanneer je op een normale stoel zit, kantelt het bekken naar achteren, waardoor de lende ( de bolling in je rug ter plaatse van je broekriem) vervlakt en de belasting op de tussenwervelschijven toeneemt. Een goede ergonomische bureaustoel ontlast de rug door deze in een natuurlijke houding ( S-vorm) te brengen én stimuleert beweging tijdens het zitten. Uiteraard dient de stoel daarvoor wel goed ingesteld te worden.

 

In de regel stellen we eerst de bureaustoel in en op basis daarvan de bureau hoogte en de beeldscherm hoogte in. Een bureaustoel stel je zo eenvoudig in:

 

1. Zithoogte:

Om de zithoogte goed in te stellen, dienen bovenbenen en onderbenen in een hoek van 90 graden te staan. Zet hiervoor de voeten plat op de grond en stel de hoogte van de zitting zo in, dat uw bovenbenen horizontaal zijn ( in een hoek van 90 graden) Staan uw knieën hoger dan de bovenbenen in de hoogste stand? Voor mensen met lange onderbenen, kan onder de stoel een extra lange gasveer worden gemonteerd.

 

2. Zitdiepte

Goede bureaustoelen hebben een zitdiepte verstelling, door de zitting naar voren en achteren te verschuiven, door de rug naar voren en achteren de schuiven of de zitting aan de voorzijde uit te rollen. Doel van de zitdiepte instelling is dat de bovenbenen maximaal ondersteund worden maar er ook een goede doorbloeding kan plaatsvinden. Vuistregel is dat de er een gebalde vuist past tussen de binnenkant van de knie en de voorzijde van de bureaustoel, zodat de bloedvaten en zenuwen hier niet worden afgekneld.

 

3. Rugleuning

De rug van bureaustoelen zijn gemaakt naar de vorm van de rug en wervelkolom. In het algemeen heeft de rugleuning een bolling die de onderrug zo goed ondersteund. Door de zithoogte instelling kun je de rug zo instellen dat de bolling precies in je onderrug valt. Veel bureaustoelen hebben een lendensteun voor extra ondersteuning. Ook deze is vaak in hoogte of sterkte in te stellen, en als deze goed zit voel je dat meteen.

 

4. Gewichtsinstelling

Veel bureaustoelen die dynamisch zitten stimuleren, hebben een gewichtsinstelling. Deze gewichtsinstelling zorgt dat de rug synchroon meebeweegt tijdens het zitten met de juiste tegendruk. De gewichtsinstelling is goed ingesteld als de rugleuning u volgt in uw beweging, waarbij u niets hoeft te doen. Wij raden af om de rug vast te zetten!

 

5. Armleggers

Ontspan de schouders en laat de armen naast je lichaam hangen en buig de onderarmen door ze in een hoek van 90 graden ten opzichte van de onderarmen te brengen. De hoogte van de ellebogen, bepaalt nu de hoogte van de armleuningen, zodat deze op de armleuningen kan rusten. Bij voorkeur heeft de armlegger een zacht opdek zoals PUR.

 

En tot slot:

Stel de bureauhoogte zo in dat deze in het verlengde van de armleuning valt. Stel het beeldscherm zo op dat u recht voor het scherm zit, met rechte rug- of nekwervels. Heeft u hulp nodig bij het instellen van uw bureaustoel of wilt u eens proefzitten op een goede ergononimische stoel, neem dan gerust contact met ons op!

 

Bron: TU DELFT, ‘Tips voor het inrichten en instellen van de beeldschermwerkplek’ door ing. A.J.W. Bouwman