Vroeger probeerden werkgevers hun werknemers zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen als ze ziek waren. Tegenwoordig proberen steeds meer werkgevers juist te voorkomen dat een werknemer ziek wordt. Een zit-sta werkplekkan hier heel goed aan bijdragen

 

Wat is een zit-sta werkplek?

De naam zegt het eigenlijk al, een zit-sta werkplek is een werkplek waar mensen zowel zittend als staand hun werk kunnen uitvoeren. Je kunt zo’n werkplek creëren door voor elke werknemer een zit-sta bureauaan te schaffen. Dit is een bureau die in hoogte kan worden ingesteld. Hierbij kan het bureau zo hoog worden ingesteld, dat een medewerker het werk staand kan doen.

 

Waarmee moet je rekening houden bij een zit-sta werkplek?

Een zit-sta bureau mag niet zomaar op elke hoogte worden ingesteld. Bij het instellen van zo’n bureau moet aan een aantal Arbo richtlijnen worden voldaan.

Dat zijn:

  • De werknemer moet een rechte rug hebben.
  • De werknemer moet met beide voeten op de grond kunnen staan.
  • De werknemer moet zijn armen 90 graden kunnen houden tijdens de werkzaamheden.
  • Het beeldscherm moet op ooghoogte zijn.
  • De werknemer moet een actieve sta-houding aannemen, waardoor hij niet gaat hangen of zijn knieën op slot gooit.

Daarnaast is het belangrijk dat de werknemer stevige schoenen draagt. Die zorgen ervoor dat hij een goede houding kan aannemen en in balans blijft.

 

Waarom zittend en staand werk afwisselen?

Kantoormedewerkers vertonen tijdens de hele werkdag gemiddeld 70 tot 80 procent van de tijd sedentair gedrag. Met sedentair gedrag worden activiteiten bedoeld waarbij het energieverbruik niet boven het rustmetabolisme (1.0-1.5 MET) uitkomt. Bovendien zitten veel kantoormedewerkers ook buiten hun werkdag om veel. Zo gaan ze met de auto naar kantoor en weer terug naar huis en komen ze ’s avonds niet meer van de bank af. Het gevolg hiervan is dat ze gemiddeld 11 uur per dag zitten, wat helemaal niet goed is voor hun gezondheid. Sterker nog: het brengt zelfs gezondheidsrisico’s met zich mee. Uit onderzoeken blijkt dat 9,4% van alle sterfgevallen gelinkt zijn aan sedentair gedrag. Het afwisselen van zittend werk met staand werk, is een goede oplossing om dit gedrag zo veel mogelijk tegen te gaan.

 

 

Zullen mijn werknemers er wel gebruik van maken?

Dit is een veelgehoorde vraag. De meeste werkgevers willen wel investeren in middelen om de gezondheidsrisico’s voor hun werknemers te verkleinen. Echter zijn ze bang dat na de investering, de werknemers geen gebruik zullen maken van de zit-sta werkplekken.

Het beste wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat werknemers van zo’n werkplek gebruik gaan maken, is het geven van een voorlichting. Tijdens deze voorlichting kun je de risico’s benoemen van sedentair gedrag. Wij weten uit ervaring dat zo’n voorlichting medewerkers enorm kunnen stimuleren om zittend en staand werken af te wisselen. Daarnaast helpt het ook als zij een voorbeeld kunnen volgen. Laat teamleiders bijvoorbeeld actief gebruikmaken van hun zit-sta werkplek. Dit kan ervoor zorgen dat het voor de andere werknemers veel toegankelijker wordt om dit ook te doen.

Meer weten?
Wil je graag meer informatie over het verwezenlijken van een zit-sta werkplek? Of wil je graag binnen jouw bedrijf zulke werkplekken creëren? Neem dan geheel vrijblijvend contactmet ons op, of breng een bezoekje aan onze showroom.