Het is van belang om je medewerkers vitaal te houden. Medewerkers met een hoge vitaliteit zitten lekker in hun vel, maar zijn ook efficiënter en productiever. Maar wat is vitaliteit eigenlijk? De combinatie van een sterk immuunsysteem, emotionele energie, mentale energie en een sterke persoonlijkheid beschrijven vitaliteit. Je kunt vitaliteit zien als je persoonlijke batterij, de energie om te leven. Uiteraard is vitaliteit deels de verantwoordelijkheid van de werknemers zelf, maar er zijn ook een aantal dingen die je als werkgever kunt doen.

 

1 Stimuleer gezond eten en bewegen op de werkvloer
Gezond eten een must voor vitaliteit. Zorg ervoor dat er voldoende gezond voedsel verkrijgbaar is in de kantine. Lees hier hoe je gezond kan blijven op kantoor. Naast gezond eten is beweging ook belangrijk. Bied je medewerkers aan om een rondje te gaan lopen tijdens de lunchpauzes, of probeer bijvoorbeeld het trappenhuis aantrekkelijker te maken dan de lift. Ook kun je denken aan een gesubsidieerde bedrijfsfiets voor het woon-werkverkeer om de beweging te stimuleren.

 

2 Taakroulatie en werkafwisseling
Wanneer medewerkers steeds hetzelfde werk moeten doen heeft dat absoluut geen positieve uitwerking op vitaliteit. Het is daarom belangrijk om medewerkers af en toe eens wat andere taken aan te bieden. Medewerkers willen zich blijven ontwikkelen en uitgedaagd worden. Daag je werknemers uit om doelen te behalen. Bij afdelingen waar veel beeldschermwerk komt kijken, is het lastiger om afwisseling aan te bieden. Als voorbeeld kun je vergaderingen inplannen aan het einde van de ochtend of halverwege de middag, zodat de medewerkers een pauze hebben van het vele beeldschermwerk. Volgens het Arbobesluit Artikel 5.10 is het van belang om je beeldschermwerk na 2 uur even te onderbreken. Plan dus zoveel mogelijk het niet-beeldscherm werk om de 2 uur in.

 

3 Combineer zittend werken en staand werken
Langdurig werken in dezelfde houding kan tot klachten leiden. Een zit-/sta bureau aanschaffen is een goede investering. Het personeel kan makkelijk switchen tussen staand werken en zittend werken. Hierdoor ontstaat er meer beweging en wordt de bloedsomloop bevorderd. Er gaat meer zuurstof naar het lichaam en dat zorgt voor meer energie. Meer energie betekent een hogere productiviteit. Shiraz Office Furniture biedt daarom de mogelijkheid aan om zittend werken en staand werken te combineren. Bekijk hier onze zit-/sta bureaus.

 

4 Flexibiliteit
De Nederlandse werknemer is graag flexibel, dat blijkt uit een artikel van Kenniscentrum Facilitair Management & Gebouwbeheer. Zo’n 36% van de Nederlandse werknemers vindt de mogelijkheid om vanaf huis te werken hét belangrijkste onderdeel. Wanneer je flexibel bent tegenover je werknemers, kun je flexibiliteit ook terugverwachten van je werknemers.

 

5 Zorg voor een goede werksfeer
Een goede collegiale samenwerking geeft medewerkers veel positieve energie, en dat zorgt ervoor dat er een prettige werksfeer ontstaat. Om een goede werksfeer te creëren kun je investeren in teambuilding. Teambuilding zorgt voor een goede samenwerking en een vertrouwensband tussen werkgever en werknemers, maar ook voor de werknemers onderling. Waardering helpt ook bij het creëren van een goede werksfeer. Benoem en waardeer de dingen die een werknemer doet. Geef opbouwende kritiek en laat zien hoe het anders kan. Soms kan geluidsoverlast een oorzaak zijn van een slechte werksfeer. Werknemers raken sneller afgeleid of geïrriteerd, waardoor er minder productiviteit is. Shiraz Office Furniture heeft daarvoor diverse oplossingen. Zo zijn er complete akoestische werkplekken, losse wand- en plafondpanelen, verrijdbare (flexibele) panelen, kasten en zitelementen verkrijgbaar. Op die manier wordt het werken rustiger en daarmee een stuk aangenamer. Bekijk hier onze akoestische oplossingen.

 

6 ARBO goedgekeurd kantoormeubilair
Slecht ingerichte werkplekken kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Om gezondheidsklachten door slechte werkplekken te voorkomen is het verstandig om de juiste werkplekken te kiezen die door de ARBO zijn goedgekeurd. Wij van Shiraz Office Furniture zijn gespecialiseerd in het opleveren van een mooie design kantoorinrichting, waarbij ergonomie en de gezondheid van de werknemers voorop staat. Bekijk hier onze kantoormeubilair.